شرکت تایوانی TSMC، تولیدکننده اصلی تراشههای اپل، در رویداد تکنولوژی آمریکای شمالی، فناوری ساخت تراشهی جدیدی با نام A14 را معرفی کرد که قرار است در سال ۲۰۲۸ وارد مرحله تولید شود. این فناوری ۱.۴ نانومتری، گامی فراتر از نسل ۲ نانومتری فعلی است و نوید عملکردی بالاتر با مصرف انرژی کمتر را میدهد — حرکتی مهم برای آینده هوش مصنوعی و پردازشهای سبک و سنگین.
تراشههای آینده؛ سریعتر، بهینهتر، کوچکتر
فناوری جدید A14 در مقایسه با نسل ۲ نانومتری (N2) TSMC تا ۱۵٪ عملکرد بهتر با مصرف انرژی یکسان یا ۳۰٪ مصرف انرژی کمتر با همان سطح عملکرد را ارائه میدهد. همچنین بیش از ۲۰٪ بهبود در چگالی منطق تراشه (logic density) دارد — یعنی میتوان تراشههای پیچیدهتری را در ابعاد کوچکتر طراحی کرد.
NanoFlex Pro؛ انعطاف بیشتر در طراحی تراشهها
TSMC در کنار معرفی فناوری A14، نسخه جدید معماری طراحی خود به نام NanoFlex Pro را نیز رونمایی کرد. این معماری به مهندسان اجازه میدهد طراحی تراشهها را با آزادی عمل بیشتر و بهینهسازی بالاتری برای مصرف انرژی و کارایی انجام دهند. بهگفته مدیرعامل این شرکت، این نوآوریها پلی هستند میان دنیای فیزیکی و دیجیتال، و به مشتریان کمک میکنند تا ایدههای خود را در حوزه AI و فناوریهای نوین، به واقعیت تبدیل کنند.
اپل اولین مشتری خواهد بود؟
با توجه به همکاری نزدیک اپل و TSMC، احتمال بسیار بالایی وجود دارد که اپل اولین شرکتی باشد که از این فناوری استفاده میکند — شاید در نسلهای آینده تراشههای Apple Silicon برای آیفون، مک و آیپد. در حال حاضر، تراشههای iPhone 17 و M5 برای مکها از نسل سوم فناوری ۳ نانومتری (N3P) استفاده خواهند کرد. انتظار میرود که آیفون ۱۸ در سال ۲۰۲۶ اولین دستگاه اپل باشد که به تراشه ۲ نانومتری TSMC مجهز میشود.
تحلیل iTrends
حرکت TSMC به سمت فناوری ۱.۴ نانومتری، نهتنها رقابت را در صنعت نیمهرساناها داغتر میکند، بلکه نشان میدهد که مسیر آینده در حوزه تراشهها به سمت عملکرد بیشتر، مصرف کمتر و طراحیهای هوشمندانهتر پیش میرود. اگر اپل همچنان با TSMC همراه بماند، باید منتظر Apple Siliconهایی فوقالعاده قدرتمند در سالهای آینده باشیم — مخصوصاً برای کاربردهای AI و پردازشهای گرافیکی سنگین.